lauantai 29. toukokuuta 2021

HYVÄÄ JA KAUNISTA LUVATAAN, MUTTA EI SANOTA MILLÄ RAHALLA

 Olen lukenut muiden ehdokkaiden mainoksia. Toinen toistaan parempaa luvataan. Hyvää vanhuutta, parempia nuorten mielenterveyshoitoja, koulutusta, kulttuuria. Monenlaista hyvää ja tarpeellista luvataan. Useimmat lupaukset koskevat sellaisia hyviä ja oikeita asioita, jotka itse asiassa kuuluvat kunnan lakisääteisiin tehtäviin, mutta eivät jostain syystä silti ole edes lain edellyttämällä minimitasolla - esimerkkeinä vaikkapa juuri nuorten mielenterveyshoidot ja vanhushoiva.

Kovin harvaa ehdokasta tuntuu askarruttavan, mistä kaikkeen tähän hyvään ja kauniiseen rahat otetaan. Tai vakavasti pohdituttavan, miksi niihin tähän mennessä ei ole riittänyt rahaa, vaikka lain mukaan pitäisi.

Lylyn pormestarikaudella kaupungin velka on kasvanut huikeasti. Kaupungin rakennusten korjausvelka, joka ei mainitussa velassa edes näy, on katastrofaalinen, toisaalta suhteellisen tuoreiden rakennusten alun perin huonon rakentamisen, toisaalta kalliiden mutta ojasta allikkoon vieneiden ilmastointiremonttien vuoksi.

Rahaa ei riitä säälliseen vanhushoivaan, mutta samaan aikaan heitetään 60 miljoonaa veronmaksajien rahaa Kummolan mausoleumiin. YIT:tä varten rakennettiin tunneli veronmaksajien rahoilla. Nyt pitäisi rakentaa Näsijärveen tekosaari rakennusliikkeiden hillotolpaksi ja sillä mahdollisesti turmella vesialuetta paitsi Näsijärvestä myös vielä laajemmalta alueelta, sillä seuraukset voivat olla arvaamattomat ja haittojen kustannukset sekä pitkäaikaisia että taivaita hipovia. Pyydän arvoisaa lukijaa kuvittelemaan tilannetta, jossa useampi kunta, jonka alueelle mahdolliset saastumisongelmat ulottuvat, vaatii Tampereelta vahingonkorvauksia.

Huomattava osa Tampereen virka- ja luottamusmiehistä näyttää ymmärtäneen kunnan/kaupungin tehtävän väärin. Kaupungin päätehtävä ei ole tukea rakennusliikkeitä. Niiden pitäisi tulla toimeen omillaan, ja niin ne oikein johdettuina ja hoidettuina tulisivatkin. Nyt kaupungin kassasta kuitenkin valuu jatkuva ja vuolas virta näiden suurten sosiaalipummien pussiin.

Tästä vaaleissa on tai ainakin pitäisi olla kysymys: siitä miten ja minne veroina maksamamme rahat kaupungin pussista edelleen johdetaan. Hyvinvointimantraa on turha hokea, ellei ole rahoja mitä siihen hyvinvointiin pistää.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti