keskiviikko 5. toukokuuta 2021

MIKSI KONEELLINEN ILMASTOINTI?

 Luen paraikaa suomalaisen asemakaavoituksen grand old manin, Otto-Iivari Meurmanin "Mörrin", muistelmia. 99-vuotiaana, vuonna 1989, hän luettelee nykyrakentamisen hullutuksia. Uuden rakentamisen pahimpana esimerkkinä hän pitää betonielementeistä kiireellä koottuja tornitaloja. "Murheellinen esimerkki tästä (Manhattan-)taudista on Tampereen Verkatehtaan alue, jossa vanha, elävä ympäristö sai purkutuomion tornitalojen tieltä", Mörri kirjoittaa. Mitä hän mahtaisikaan sanoa Luminarysta tai Kannesta ja Areenasta, jotka pelkillä mittasuhteillaan tappavat vanhan, elävän ympäristön.

Mitä koneelliseen ilmastointiin tulee, on se Mörrin mukaan meidän oloissamme tarpeeton. "Tuuletuksen halvin ja tehokkain keino on ikkunan avaaminen".

Muistan itse, mitä tapahtui, kun Yleisradio muutti toimitilansa vastarakennettiin Pasilan toimitaloon. Ei mennyt viikkoa kun lähes kaikki toimittajat, äänellään työtä tekevät, kakistelivat käheinä.

Miksi sitten koneellinen ilmastointi on nykyään niin pakollinen, että se asennetaan vanhoihin, painovoimaisella ilmastoinnilla hyvin toimiviin rakennuksiin ja siten pääsääntöisesti pilataan koko talo?

Palaan jatkossa tähän asiaan ja Nekalan kouluun. Ja Tampereen kaupungin valtavaan korjausvelkaan, joka pitkälti liittyy epäonnistuneisiin ilmastointiremontteihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti