lauantai 15. toukokuuta 2021

HIRVITYKSEN KAUHISTUS JA PYÖRÖOVEN LIIKKEITÄ

 AL 15.5. 21. säikäyttää aamu-unisen lukijan hereille: "Finnpark ja YIT rakentavat osan Tampereen asemakeskuksesta". Juttua koristaa kaksi kuvaa kuin jostain kauhudystopiasta: kuollutta kaupunkia josta töröttää dramaattisesti esiin muutamia korkeita kummitustorneja. Frankensteinin hirviö vaan puuttuu autioilla kaduilla hiippailemasta. (Mary Shelley muuten loi Frankensteinin oman aikansa suurimman ilmastonmuutoksen aikana: tulivuori jonka nimeä en muista, oli valtavasti purkautuessaan pimentänyt taivaan ja aiheuttanut pitkän sadekauden. Veden lotistessa ja maailmanlopun tunnelmissa Mary loi hullun tiedemiehen, joka kuroi edesmenneiden osista kokoon ihmistä muistuttavan olion. Voikohan tässä nähdä jotain yhdistävää tekijää nykyaikaan?)

Suunnitelma ei kooltaan eikä mittasuhteiltaan näytä missään mielessä sopivan Tampereen olemassaolevaan kaupunkiarkkitehtuuriin. Itse asiassa se on kuin Frankensteinin hirviö ihmisten rinnalla.

Ja pyöröovi käy. YIT:n kestävän kaupunkikehityksen johtajana näkyy toimivan Juha Kostiainen, joka 1990-luvulla oli Tampereen kaupungin leivissä. YIT lieneekin Tampereen kaupungin useimmin toimiva pyöröovikumppani. Kaupungilta YIT:lle ja päin vastoin on vuosien ja vuosikymmenten mittaan pyöräytetty sopivaa hanketta vetämään useita johtoportaan kavereita. Eikä siinä kyllin: esimerkiksi tunnelihanketta tuupattiin eteenpäin sekä siirtämällä YIT:stä sopiva mies kaupungille että kohottamalla YIT:n paikallisjohtajan rouva ELY-keskuksen johtajaksi, mistä hän heti tunnelipäätöksen varmistuttua siirtyikin jo eteenpäin kohti uusia haasteita.

Asemakeskuksen torni- ja asuintaloja taas suunnittelee Aihio Arkkitehdit, firma joka ystävänlahjana suunnitteli Atanas Aleksovskin (SDP) asunnon lisärakentamista. Aihio Arkkitehtien, entiseltä nimeltä KSOY, leivissä taas ovat olleet niin nyt eläköitynyt kiinteistöpäällikkö Jyrki Laiho kuin taannoinen ympäristölautakunnan pj Jukka Järvinenkin.

Piiri pieni siis pyörii. Ja kaupunkilaiset maksavat.   

Mitäs heiltä turhia kyselemään. AL kirjoittaa oivaltavasti: "Finnpark ja YIT rakentavat" - vaikka ensimmäisen vaiheen asemakaava ja siihen liittyvät selvitykset ovat vasta valmisteilla. Ihan tulee mieleen tunneli ja miten YIT:n, hankkeen ainoan hyötyjän, työntekijät tiesivät varmaksi tunnelin tulevan, vaikka "demokraattinen päätöksenteko" oli vasta valmisteilla ja SDP kuntavaalien alla ilmoittanut vastustavansa tunnelia.

Vaalien jälkeen tarvittava määrä demareita olikin harkinnut asiaa uudelleen ja äänesti tunnelin puolesta, vastoin vaalien alla ilmoittamaansa periaatekantaa. Ja niin YIT sai tunnelinsa ja lisätonttinsa. Eikä "periaatepäätöksen" vastaisesti äänestäneiden demarienkaan  jatkossa huonosti käynyt, vaan ryhmän muodollisen pikku sanktion jälkeen pikemminkin päin vastoin eli palkittiin, ehkä hyvästä käytöksestä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti