maanantai 3. toukokuuta 2021

AAMULEHTI SANANVAPAUDEN ASIALLA

Tänään, 3.5.21., kansainvälisen lehdistönvapauden päivänä, Aamu-Porvari julistaa juhlallisesti pääkirjoituksessaan: "Sananvapautta pitää puolustaa jokaisena päivänä". Jatkossa se mm toteaa: "Tarve tosiasioihin perustuvalle tiedolle on (...) kasvanut". Ja vielä: "Julkinen keskustelu esimerkiksi päätöksenteon taustoista ei aina ole mukavaa, eikä sen kuulukaan olla. Totuus ei aina ole kaunis ja joskus avoimuus myös altistaa arvostelulle. Ja niin sen täytyy avoimessa, demokraattisessa yhteiskunnassa ollakin".

Hyvä ja omakohtainen esimerkki Aamulehden tavasta toteuttaa ylläesitettyjä periaatteita on äskettäinen yritykseni avata keskustelua Nekalan koulun remontin todellisista tapahtumista ja taustoista. AL kumma kyllä julkaisi yleisönosastossa kirjoitukseni aiheesta. Mutta apulaispormestari Stenhällin ympäripyöreä vastaus olikin sitten jo tyypillistä selittelyä  vähemmän kauniin ja mukavan tosiasian salaamiseksi meiltä, jotka  sekoilun ja virheet maksamme. Jatkokysymystäni ei lehti enää julkaissut.

Suurista, kalliista ja etiikaltaan ongelmallisista kaavaratkaisuista AL harvoin antaa tosiasiatietoa. Muutama vuosi sitten toimittaja Taneli Koponen kirjoitti useita perehtyneitä ja tosiasiapohjaisia kaavoitusjuttuja. Mutta kuinkas sitten kävikään? Ehdotettiinko hänelle tiedonantopalkintoa?

Monen mutkan takaa olen ollut kuulevinani, miten Aamulehden silloinen toiseksi suurin yksityisomistaja sanoi tuohtuneena: "Ei tommosia saa meidän lehdessä kirjottaa! Soitan Telanteelle!" (Kai Telanne=kangasalalaisyrittäjä, Alma Median toimitusjohtaja, mediayhtiö Talentumin hallituksen pj., mistä toimesta palkkioita 48 000E v 2013, Telestan hallituksen jäsen, mistä palkkioita 29 000E v 2013, työeläkeyhtiö  Varman hallituksen jäsen, mistä v. 2013 palkkioita 24 600 E; sai julkisuutta Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen lainvastaisesta erottamisesta.)

Rahako puhui vai mikä, mutta sen jälkeen ei Taneli Koposen kirjoituksia ole Aamulehdessä näkynyt.

Tänään, sananvapauden päivänä, Aamulehti kirjoittaa: "Myös Suomessa on pyrkimyksiä tiedonsaannin rajoittamiseksi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti