lauantai 2. maaliskuuta 2024

TARANTOSTA TARASTENJÄRVELLE?

 Taranto on hiukan Tamperetta pienempi (n 200 000 asukasta) kaupunki Etelä-Italiassa. Siellä on rauta- ja öljynjalostusta ja laivateollisuutta sekä laivastotukikohta. Siellä on myös jätteenpolttolaitos, jonka lähistöllä niin ihmiset kuin eläimetkin sairastuvat syöpään.

Italian jätehuolto on tunnetusti mafian "hoidossa". Pohjoisessa sitä hoitelee lähinnä Camorra, se mafian muodoista vähiten herrasmiesmäinen, joka tähtää vain ja ainoastaan rahantuloon. Jos sivutuotteena syntyy vainajia, se on valitettavaa mutta väistämätöntä. Täytyyhän ne säteilevätkin jätteet jonnekin kupata.

Aikaisemmin Italia vei jätteitä Afrikkaan ja Kiinaan, sellaisiin maihin, joiden valtaapitävät viis veisaavat ympäristön tai ihmisten hyvinvoinnista, kunhan saavat hyvät korruptiorahat. (Väitetään jopa, että rautatie Beijingistä Lhasaan itse asiassa rakennettiin jätemassojen edelleenkuskaamiseksi Tiibetiin, jonka asukkaiden ja ympäristön on vielä vähemmän väliä kuin Kiinan.)

Ja nyt siis samoja jätteitä kuskataan banaanivaltio Suomeen, tarkemmin Tarastenjärven jätteenpolttolaitokseen, jonka toiminta ei pysy käynnissä pelkästään Pirkanmaan ja Jyväskylän asukkaiden enemmän tai vähemmän hyvin lajitelluilla jätteillä.

Olen usein katsellut mökkirannastani Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksen loputonta ja väreiltään vaihtelevaa savupilveä. Joskus, varsinkin aamuyöstä, Näsijärven liepeille leviää outo lemu. Millaisia hiukkasia silloin laskeutuu meidän ihmisasukkaiden ja ympäristömme, sen luonnon ja eläinten päälle? Uhkaako meitä Taranton asukkaiden kohtalo?

Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksen omistajia ovat Tampereen Energia ja Pirkanmaan jätehuolto. Tampereen Energia myi juuri asiakkaansa Väreelle, meiltä kysymättä. Onko se jo käynyt kauppaa meidän terveydellämmekin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti