tiistai 5. maaliskuuta 2024

ONKO HELSINGIN SANOMAT OSTETTU?

Olen pitkähkön ajan ihmetellyt, miksi yksikään Suomen Israel-politiikkaa koskeva tekstini ei ole läpäissyt HS:n yleisönosaston seulaa. Ne käsittelevät tärkeää asiaa, ja faktani ovat aina tarkistettuja. Muitakaan samaa aihetta käsitteleviä kirjoituksia ei ole siellä isommin näkynyt. Tuskin olen väärässä, kun arvelen monien muidenkin mielipiteiden päätyneen roskapostiin.

Mutta vielä enemmän minua kummastutti - ja kummastuttaa edelleen - Saska Saarikosken kolumni runsas vuosi sitten (6.12.2022). Tavallisesti ihailemani erittäin ammattitaitoinen toimittaja vaikutti taiteilijoiden Kiasma-boikotista joutuneen syvän, henkilökohtaisen ja oudon epäammattimaisen tunnekuohun valtaan. Hän piti boikottia "tympeänä, kohtuuttomana ja ahdistavia ajatuksia mieleen tuovana". Hän kertoi pitävänsä Chaim "Poju" Zabludowiczin (jota vastaan boikotti oli suunnattu) Israel-politiikkaa "inhimillisenä, varsinkin jos tukija sattuu olemaan holokaustista selvinneen lapsi, kuten Zabludowicz".

Jutusta huokuu henkilökohtainen myötätunto sorrettua Zabludowicz-parkaa kohtaan, kuin ainakin hyvää ystävää, jota verisesti loukataan.

Mutta Zabludowicz ei ole kuka tahansa sorrettujen juutalaisten lapsi. Hän on myös asemiljardööri ja sellaisen, Shlomo Zabludowiczin, Soltamin perustajan, poika, BICOMin perustaja ja puheenjohtaja vuoteen 2019 asti ja monilla miljoonilla myös sen huomattavin rahoittaja. BICOMia voi itse asiassa pitää yhden miehen, Zabludowiczin, yrityksenä. BICOM (Britain Israel Communications & Research Center) keskittyy mediavaikuttamiseen ja muokkaamaan asenteita myönteisiksi Israelin aparheidpolitiikkaa, Gazan saartoa ja laittomia Länsirannan siirtokuntia kohtaan (joissa Zabludowiczilla on taloudellisia intressejä kiinteistösijoittajana). BICOM julkaisee päivittäin useita lehdistötiedotteita ja kestitsee toimittajia Lontoon huippuravintoloissa.

BICOMia pidetään Britannian voimakkaimpana pro-Israel-lobbaajana eikä se kaihda väärän tiedon levittämistä eikä faktatiedon leimaamista "antisemitismi"-väitteen sumuverholla.

Kestitseminen  näyttää olevan miljardööri Zabludowiczin yksi keskeinen vaikuttamiskeino. Israelin nykyiselle pääministerille Netanjahulle tarjoamistaan kestityksistä hän on ollut Israelin poliisin kuultavana Netanjahun korruptiosyytteiden yhteydessä. Netanjahu on hänen perheystävänsä 80-luvulta lähtien ja on mm. saanut perheineen käyttää Zabludowiczin Caesarean kaupunginosassa sijaitsevaa huvilaa.

Kestitsee Poju Suomessakin. Suomalaisten jääkiekkomiesten (Zabludowicz omistaa neljänneksen Tapparaa) nauttimat kestitykset ovat legendaarisia.

Entä HS? Silmääni osui, että Zabludowicz osti Sarvisalon kiinteistönsä Helsingin Sanomien omistajalta mediakonserni Sanoma Oy:ltä. Kaupan yhteydessä oletettavasti tavattiin myös kestitysten merkeissä. Onko siinä syntynyt sellaisia henkilökohtaisia suhteita, jotka selittäisivät HS:n pidättyvyyden Israel-uutisoinnissa ja yleisönosaston sisällöissä? Silläkö selittyisi Saarikosken epäasiallisuus Kiasma-boikotin suhteen ja se poikkeuksellinen lämpö, joka huokuu hänen asenteestaan Zabludowiczia kohtaan? 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti