lauantai 11. elokuuta 2018

HJALLITETTU KAUPUNKI

Tampereen kaupunki hakee vimmaisesti säästökohteita. Tähtäimessä ovat ne tavalliset: kasvatus, koulutus, kulttuuri, kadut, puistot. Ja sitten tulevat tietysti vanhukset ja sairaat, köyhät ja kipeät. Ihana  Milavida on jo myyntilistalla.
Eikä vihjettäkään siihen suuntaan, että peruttaisiin esimerkiksi Areena, tuo Kummolan ja Hjalliksen konsti nyhtää veronmaksajilta semmoinen pikku 60 000 miljoonaa. Noin alkajaisiksi. Jatkoahan sitten seuraa vuosien mittaan, kunnes kyseiset "liikemiehet" taas saattavat tunnetulla taidollaan asiansa sellaiseen solmuun, ettei auta muu kuin myydä venäläisille oligarkeille. Hallin mukana saattaa sitten mennä kiekkoseurakin.
Sitten on Tampereella jännää, kun keskellä kaupunkia sijaitsevan jökötyksen omistavat ulkomaalaiset oligarkit (jättänevätkö edes siivua asekauppias ja -tehtailija Poju Zabludowitzille?), ja rakentamisesta käärityistä rahoista on Kokkilan SRV "maksanut" verot johonkin tunnettuun veroparatiisiin.
Ja Tampereen kaupungin sosiaalitoimi saa vuodesta toiseen ilon tukea Areenan ravintolatoimintaa hallitsevan Restamaxin pätkätyöläisiä, joiden tuloilla ei jääkaappia täytetä. Ja niitä muita, joita on houkuteltu asumaan raitiotien rakentamisen edellyttämiin tuhansiin uusiin asuntoihin, joihin, yllätys, yllätys! ei sitten muuttanutkaan pelkkää  varakasta yläluokkaa vaan ties mitä työttömiä ja vanhuksia.
Eihän siinä muuten mitään, mutta kun on se laki. Ja lain mukaan kunnan tehtäviin kuuluu asukkaiden moninaisista tarpeista huolehtiminen säällisellä tavalla. Mutta sen sijaan laki ei velvoita kuntaa " liikemiesten" bisnesten tukeminen. Voihan tietysti tulevaisuudessa sellainenkin ihme tapahtua, että Hjallis tai Kummola osoittaa muunkinlaista "liikemiesälyä" kuin sitä, joka ilmenee julkisrahan käärimisenä omaan taskuun. Tähänastiset jäljet eivät kuitenkaan mitenkään siihen suuntaan viittaa.
Toisaalta, ei laki tietenkään lue kunnan tehtäviin veronmaksajien miljoonien tunkemista taitavienkaan liikemiesten taskuun.
  Päättäjiä on hjallitettu pahan kerran.
Pientä hupaisuuttakin tilanteessa on: puhutaan Milavidan myynnistä ja samaan aikaan Tampere yrittää EU:n kulttuuripääkaupungiksi. Siinä on samaa hupaisuutta kuin taannoin,kun purettiin Tammerkosken rannalta Vanha Värjäämö ja siten hajotettiin koskenrannan perinnemiljöö - ja kohta perään rummutettiin yritystä saada koskenranta kulttuuriperintökohteeksi.
Puhutaan naisen logiikasta. Tampereen virkamiesten ja päättäjien logiikka se vasta farssia pukkaa.
Kuka kirjoittaisi sen näytelmän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti