keskiviikko 31. lokakuuta 2012


VAALIEN JÄLKEEN

Vaalit on käyty. Tulos:36 ääntä, hinta a 2,22E per ääni.

On aika masentavaa, että keskeiseltä osin vaalituloksen ratkaisee äänestysbudjetti. Jossain rajoissa tietysti mainostaminen kertoo motivaatiosta, siitä miten vakavasti on pyrkimässä tehtävään. Mutta kovin suuret budjetit uhkaavat kertoa, ei yksin ehdokkaan omasta varallisuudesta ja vaikuttamishalusta, vaan erittäin mahdollisesti myös sitoutumisesta varakkaiden tukijoiden asioille. Ja siinä saattavat kuntalaisten edut mennä äkkiä ristiin ehdokkaan muiden sitoumusten kanssa.

Tulos kertoo myös siitä, miten vähän äänestäjät oikeasti seuraavat valtuutettujen tekemisiä. Esimerkiksi vihreiden Petri Siurolle olisin ehdottomasti odottanut korkeampaa äänimäärää hänen valtuustossa (nimenomaan Keskusareena- ja tunneliasioissa) osoittamansa selkärankaisuuden ansiosta, hän kun ainoana vastusti vihreiden ryhmäpäätöstä ja äänesti vastaan.

Toisaalta on haistavinaan jonkinlaista ikärasismia – edes iäkkäät äänestäjät eivät äänestä ikäisiään! Esimerkiksi Seppo Salmisen  (kunnallisneuvos, 30 vuotta valtuustossa, mistä osa puheenjohtajana ja ryhmäpuheenjohtajana) äänimäärä oli yllättävän vaatimaton miehen ansioihin ja osaamiseen nähden.

Aivan kuin kokemusta ja taitoa ei pidettäisi mitenkään arvokkaana asiana. Eikö kokenut ja täysipäinen, älykäs konkari paremmin pärjää kuin nuori, kokematon ja tyhmä? Millä en tarkoita, että kaikki nuoret olisivat tyhmiä. Mutta kokemattomia ja tietämättömiä, useimmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti