perjantai 3. syyskuuta 2021

MAIJAN MIELIPITEELLÄ KAHDEN KERROKSEN VÄEKSI

 Jatkoksi edelliseen: Mahtoiko hyvätuloinen gynekologi Maija Kajan (vihr) esittäessään kela-korvauksen kokonaan poistamista yksityislääkäreiltä tajuta, että hän samalla esitti kansalaisten luokittamista lopullisesti kahden kerroksen väeksi, niiksi joilla on varaa tutkimuksiin ja hoitoihin ja niihin, jotka hoidetaan, jos ehditään?

Toki kela-korvaus nykyiselläänkin on minimaalinen, esimerkiksi mainitsemastani 600 e:n tutkimuksesta Kela korvaa jonkun kympin. Mutta kun monella meistä maksukyky on kympeistä kiinni!

Ihan toinen asia sitten on, että kaupunkimme terveysasemalääkärit ovat usein ammatissaan aloittelijoita ja diagnostiset taidot sen mukaiset. Itselläni on suhteellisen tuore kokemus nuoresta lääkäristä, joka reippaasti lyttäsi monen kokeneen lääkärin aiemmin tekemän diagnoosin ja sen mukaisen toimenpide-ehdotukseni, koska oireeni ei vastannut hänen  minulle oikein kirjasta näyttämäänsä kuvaa. Niin varma hän oli mielipiteessään, ettei vaivautunut tarkistamaan koneelta spesialistin kirjaamaa tauti- ja seurantahistoriaani. Näytteli vain kuvaa siitä miltä oireeni pitäisi näyttää. Ja teki ja kirjasi railakkaasti ikioman diagnoosinsa. Joka kyllä ällistytti minun lisäkseni kaksi seuraavaakin lääkäriä.

Jotenkin tapaus toi mieleeni eräiden lääkärien nyt voimakkaasti ajaman ns puoskarilain, jolla on tarkoitus rajoittaa vaihtoehtohoitoja ja ilmeisesti painottaa tekijöiden vahinkovastuuta. Mutta kovan lääketieteen edustajien vahinkovastuukynnys  vasta korkea onkin. Me iäkkäät potilaat tiedämmekin jo, että virheistä on turha valittaa. Siinä menee aika ja loppukin terveys. 

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti