lauantai 11. helmikuuta 2017

JA EI KUN BANAANIVALTIOKSI!

Kuinka sinisilmäisiksi voivat Suomen herrat tulla? Ensin sallitaan megaluokan prosessikokeilu huolimatta sangen arvattavasta lopputuloksesta: hirvittävät ja pitkäaikaiset ympäristötuhot, joiden lopullista hintaa ei osaa edes arvailla. Ainoa varma on, että Suomen valtio (= veronmaksajat ) maksaa. Todennäköisesti sukupolvien ajan.
Nyt sitten virnistellään naama messingillä, kun saatiin osaomistajaksi Trafigura-niminen yhtiö, joka on tunnettu maailmalla aiheuttamistaan valtavista ympäristötuhoista. Valtavia voittoja tuottava yhtiö, jonka päätoiminta-alue on Latinalainen Amerikka, jonka maissa kansainväliset yhtiöt saavat pidäkkeettä mellastaa luonnon ja luonnonkansojen kustannuksella.
Kuinka yksikään vastuullinen ihminen voi luottaa toisten (=valtion=veronmaksajien) omaisuutta tuollaisiin valmiiksi likaisiin käsiin? Kaivostoiminta on, valitettavasti, perinteisesti ryöstötaloutta. Tyypillisesti köyhien maiden luonnonvaroja estottomasti hyväksikäyttävien kansainvälisten rosvoparonien helpon rikastumisen väline. Siirtomaavaltojen kapitalistien tilalle ovat tulleet globaalitalouden kansainväliset yritykset monimutkaisine omistushimmeleineen ja veroparatiisiyhtiöineen.
Talvivaara on Suomen tähän asti suurin ja kauhistuttavin virhesijoitus, joka olisi pitänyt ajaa alas välittömästi prosessin toimimattomuuden ja ensimmäisten ympäristökatastrofien tultua ilmi. Vieläkään ei ole liian myöhäistä. Trafigura-sopimus pitäisi perua välittömästi eikä tehdä Suomesta banaanivaltiota, jollaisena Trafigura sen jo ilmeisesti näkee. Ja aikoo sellaisena hyödyntää.
Mitä tulee Kainuun ja Sotkamon työpaikkoihin: onko kukaan laskenut, mitä Talvivaara-työpaikat ovat jo tulleet maksamaan? Ne ovat Suomen satavuotisen historian kalleimmat työpaikat. Ja hinta nousee koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti