keskiviikko 28. joulukuuta 2016

MIKSI ELÄINSUOJELIJAT KASTROIVAT?


Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä taistelusta, joka käytiin koirien korvien ja häntien typistämistä vastaan. Lopulta saatiin laki, joka kieltää nämä julmat ja tarpeettomat toimenpiteet.
Sitä oudommalta tuntuu, että nykyään nimenomaan eläinsuojelijat rutiinimaisesti kastroivat tai steriloivat kaikki uusiin koteihin välittämänsä koirat, ikään tai kuntoon katsomatta.
 Ymmärrän, jos toimenpide tehdään terveyssyistä, esimerkiksi märkäkohdun tai kivessyövän vuoksi. Tai jos eri sukupuolta olevien koirien eläminen samassa kodissa käy ylivoimaisen ongelmalliseksi. Mutta terveiden pikku pentujen järjestelmällistä kastrointia ja sterilointia minun on vaikea hyväksyä.
Paitsi että siinä typistetään eläimeltä kokonainen persoonallisuuden alue, tuottaa sterilointi ja kastrointi monia terveysongelmia. Ruokahalu kasvaa ja ylipaino altistaa monille sairauksille. Turkin laatu kärsii. Vanhemmiten uhkaavat muun muassa kilpirauhassairaudet ja inkontinenssi.
Entä jos leikattu rescuekoira osoittautuu suurenmoiseksi yksilöksi, jonka terveys- ja muut geenit olisi ehdottomasti kannattanut periyttää?
Kerran minua vastaan tuli schäferiä taluttava mies, joka päivitteli miksei koiran ärhäkkyys kadonnut, vaikka koiralta kastroinnin lisäksi amputoitiin vielä peniskin. Teki mieli kysyä, olisiko hän itse tullut vastaavasta toimenpiteestä hyväntuuliseksi.
Eläinsuojelijat varmasti tarkoittavat hyvää. Mutta onkohan tuo keino ihan oikea? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti