sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

HUOLTA DEMOKRATIASTA

Pekka Hallberg lausuu (AL 23.7.16.) huolensa Turkin oikeuslaitoksen tilasta ja pitää riippumatonta oikeuslaitosta demokratian edellytyksenä, kehaisten samalla Suomen oikeuslaitoksen tasoa ja merkitystä maamme demokratialle.
Toki oikeuslaitoksemme on eri luokkaa kuin diktatuurien vastaava, mutta se on myös perinteisesti ja selkeästi luokkaoikeus ja vallitsevaa luokkahegemoniaa ylläpitävä. Tämä näkyy varsinkin hallinto-oikeuksien toiminnassa. Runsaan kolmenkymmenen yhteiskunnallisen aktiivisuusvuoteni aikana silmiini ei ole sattunut tapausta, jossa hallinto-oikeus olisi mitätöinyt tai julistanut laittomaksi yhtäkään kunnallispäätöstä sisällöllisin syin ja erittäin harvoja, joissa päätös on muuttunut päätöksentekoon liittyvien muotovirheiden perusteella. Yleensä päätökset vain eivät muutu, ovat ne miten kehnoja tahansa.
Tämä koskee nimenomaisesti kaavapäätöksiä, joilla on korruptoiva taipumus syntyä vähemmän kaupunkikuvan, maisemaestetiikan,arkkitehtonisten tai ekologisten arvojen perusteella kuin rakennusliikkeiden ja niiden kunnallishallinnossa vaikuttavien ohjusten painostuksen tuloksena. Myös paikallismedia lobbaa innokkaasti rakennusliikkeiden etua, koska nämä suurilmoittajina pystyvät tehokkaammin vetoamaan toimituksiin kuin yleisönosaston hätähuudot, jotka myös usein jäävät "tilanpuutteen" vuoksi julkaisematta. Vaalirahoittajina rakennusliikkeet ovat perinteisesti kova sana. Teoreettista ylintä kaavoitusvaltaa käyttävälle kunnan/kaupunginvaltuustolle jää tavallisesti kumileimasimen rooli.
Demokratian nimissä olisi tärkeää rajoittaa taloudellisen eliitin verkosto- ja lobbausvaltaa sekä julistaa sota markkinafundamentalismille, jonka uskonkappaleisiin kuuluva yritys-yksityistämis-säätiöittämistrendi tarkoittaa käytännössä demokraattisen kontrollin ja läpinäkyvyyden kadottamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti