perjantai 6. toukokuuta 2022

VANHAINKODISTA KORRUPTION JÄLJILLE?

Viime keskiviikon Tamperelainen suvaitsi julkaista juttuni De Gamlas Hemistä. Toivoin siinä sydämeni pohjasta, ettei "sisäilma-asiantuntijoita" päästetä turmelemaan vielä tätäkin jugendhelmeä ymppäämällä siihen koneellista ilmanvaihtoa, mistä operaatiosta on jo saatu lukuisia murheellisia esimerkkejä, päällimmäisenä mielessä Nekalan koulu, jonka remonttitohelointi pilasi tällä vuosituhannella.

Vertasin jutussa nykyistä koneilmastointiuskontoa 1970-luvun "hyvän rakentamisen" ohjeisiin, joiden vuoksi omakotirakentajat pakotettiin rakentamaan sutta ja sekundaa - räystäättömiä tasakattoja, jotka olivat niin ilmastoon kuin maisemaankin sopimattomia. Kun talot sitten , kuten odottaa saattoi, alkoivat homehtua, joutuivat samat omakotirakentajat hakemaan ja maksamaan uusia rakennuslupia voidakseen korjata omaisuutensa käyttökelpoisiksi.

Tamperelaisen juttuun saamastani palautteesta kävi ilmi, että tätä nykyä on koneellisen ilmanvaihdon kanssa sama juttu: rakentajat melkein pakotetaan suunnittelemaan taloihinsa koneellinen ilmastointi. Muuten se lupa ei vaan heru.

"Hyvän rakentamisen" ohjeet olivat käsittääkseni peräisin aika pieneltä herraseuralta. Ei ole tullut korviini, että he olisivat koskaan joutuneet vastaamaan antamistaan tolkuttomista ohjeista ja niiden aiheuttamista omaisuudenmenetyksistä. Mutta tietynlaiset rakennusliikkeet aivan varmasti ohjeista hyötyivät, mahdollisesti myös heidän kumppaninsa kuntien ja kaupunkien kaavoitus- ja rakennuslupaosastoilla. Entä ohjeiston antajat itse? Olivatko he vain rakentamista ja vallitsevaa ilmastoa ymmärtämättömiä tomppeleita, joilla oli liikaa valtaa? Vai ovelia kavereita, joilla oli läheiset suhteet tasakattorakentajiin?

Tällä hetkellä koneellista ilmastointilaitteistoa tuottavien ja rakentavien yritysten kassa kilisee jatkuvasti.

Koska minulla on paha tapa ajatella rahavirtoja ja niiden suuntaa, en voi olla itsekseni kyselemättä, eikö tässä olisi tutkivan journalismin paikka. Kaavoitus ja yleensä rakentaminen on tyypillisesti rakenteellisen korruption aluetta. Virtaako rahaa mahdollisesti myös kaupunkien ja kuntien virkamiesten suuntaan?

Vai mitä pitäisi ajatella tilanteessa, jossa tulee yhä uusia viestejä sisäilmaremonteista, joiden jälkeen sekä talo että ihmiset sen sisällä voivat huonosti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti