torstai 16. huhtikuuta 2020

VÄÄRIN KOHDISTETTU KAMPANJA

Jo viikkoja koronan torjuntakampanjassa on toitotettu ikäihmisten suojautumista, mm. erityisiä kaupassakäyntiaikoja - kukonlaulun aikaan, jolloin jokaisen eläkeläisen oletetaan olevan virkku ja voimissaan valitsemaan puolityhjiltä hyllyiltä eilistä leipää, joka tietysti onkin hyvä eläkeläisen jo heikentyneelle ruuansulatukselle.
Näin vaikka omien havaintojeni mukaan heikommat ja hauraammat tulevat ihan muista ikäryhmistä. Päätellen vaikka busseista joissa - anno ennen koronaa - sain usein huomata olevani ainoa joka vielä jaksoi seistä, työ- ja teini-ikäisten kansoittaessa joka ainoan istuimen invalideille varattuja myöten. Koska huomasin olevani useimpia sekä hoikempi että hyväkuntoisempi, en nähnyt tilanteessa valittamisen aihetta.
Nyt korona-kampanjan aikana ei näköjään ole riittävästi pidetty ääntä siitä, että epidemia koskee ihan oikeasti joka ikistä, vauvasta vaariin. Ja että kaupassakäynti ei enää saa olla koko perheen laatuaikaa, vaan yhden perheenjäsenen tulee suorittaa kerralla viikon ostokset tartunta- ja levitysriskin minimoimiseksi.
Menin Linnainmaan sittariin toivorikkaasti lauantai-iltana kuvitellen kävijöiden harvenneen, mutta eikö mitä: ujoja teinejä, joille sen energiajuomatölkin ostaminen oli ylivoimaista ilman vähintään kahden kaverin tukea; äiti joka tuli hilpeästi shoppailemaan neljän aikuisen tyttären kanssa; ja sitten tietysti ne pariskunnat, joiden osapuolille on ihan liian vaikeaa ypö yksin päättää juhlamokkaako ja costaricaa viikolla hörpätään.
Siellä me yksinäiset vähemmän aamuvirkut eläkeläiset hanskoinemme ja maskeinemme yritimme turhaan väistellä hyllyjen välissä tungeksivia lukutaidottomia/ vastuuttomia työ- ja alaikäisiä.
Itsepalvelukassa oli suljettu, joten oli pakko painella kassajonoon, eikä väsynyt kassaneiti uskaltanut tai jaksanut kehottaa asiakkaita vaadittuihin etäisyyksiin. Joten viikko-ostoksia pakatessani ympärilläni hyöri äiti neljine tyttärineen ja ainakin yksi pariskunta - seitsemän mahdollista tartuttajaa.
Ihmettelen, miksi itsepalvelukassat suljetaan, vaikka koronan aikana olisi toivottavaa mahdollisimman usean maksaa niillä. Ja miksi vartijat eivät puuttuneet asiakkaiden tunkeiluun? Eikö turvallisuus ole juuri heidän tehtävänsä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti