lauantai 25. huhtikuuta 2020

KYLTYYRI!

"Kyltyyri! Kyltyyri! Kyltyyri!/ Tuo huuto on Suomessa syyri",  lausui Eino Leinon runoa ystäväni Sahban Mroueh joskus ammoin Kiilan kokouksessa.
Aamulehti 23.4. kertoi kaupunginhallituksen hyväksyneen Tampereen ensimmäisen vaiheen hakemuksen Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Vastapäisellä sivulla lehti kuvaili Ylioppilastalon viereen nousevaa 7-kerroksista rakennusta erityisesti mainiten tulevan julkisivun "graniittisen elementin", joka AL:n mukaan "yhdistää uudisrakennuksen Tirkkosen talon graniittiseen kivijalkaan". Juu ja aneilla pääsee taivaaseen.
Tuleva rakennus on ruma ja ympäristöön sopimaton jo havainnekuvassa, jossa se sentään kaunistellaan helpommin nielaistavaksi. Se että se tulee entisen ruman rakennuksen paikalle, ei varsinaisesti paranna asiaa. Nykytamperelainen rakennusliikelähtöinen rakentaminen on säännönmukaisesti sekä kaupunkiesteettisesti onnetonta että ympäristöön sopimatonta. "Graniittielementistä" huolimatta tuleva vuokratalo pistää surkeasti silmään sitä ympäröivien Ylioppilastalon ja Tirkkosen talon tyylikkään urbaanijugendin rinnalla.
Kaupunki joka rakennusliikkeet edellä pilaa kaupunkikuvaansa, siis tarjoutuu "Euroopan kulttuuripääkaupungiksi". Miten "kulttuuri" silloin käsitetään?
"Mut mikä se on se kyltyyri?
Kas, siinäpä pulma on jyyri"
Onko kulttuuria ehkä rautatien päälle kohoava ylimitoitettu kiiltävä lintujen joukkosurma, jossa suurin neonkirjaimin  seisoo:"UROS"? (Miksi muuten Tampereen kaupungilla on kaupunkikuva-arkkitehti?)
Onko kulttuuria, että pikkukaupunkiin ahdetaan rakennusliikkeiden toivomuksesta raitiovaunuliikenne, joka vaatii asukasluvun kasvattamista kymmenillä tuhansilla tullakseen edes jossain määrin kannattavaksi? (Miten käynee, jos pandemia kääntää muuttoliikkeen kaupungeista maalle suuntautuvaksi?)
Onko kulttuuria, että silloin tällöin ruuhkautuvan tien paikalle rakennettiin tunneli, joka on osan ajasta kokonaan tukossa, koska rakennusliike YIT himoitsi rantatontteja?
Ja... miten Leino ja häntä siteerannut Sahban taas sanoivatkaan:
"mut Suomessa Suomen kyltyyri
tuon kaiken on karrikatyyri."
Korvataan "Suomi" "Tampereella". Se on siinä.
Kevyet mullat, Sahban ystäväni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti