perjantai 7. joulukuuta 2012

MITÄ VIRKAA MUSEOVIRASTOLLA?


AL:n Moron 6.12. mukaan  Museovirasto on  hyväksynyt, että kolmannes suojellusta veturitallirakennuksesta puretaan. Mitä se merkitsee? Eikö Museoviraston tehtävä olekaan enää suojella ja pitää huolta siitä, että suojelu myös toteutuu? Paula Purhosen johtajakaudella Museovirasto tuntuu huolehtivan vähemmän varsinaisesta tehtävästään kuin siitä ettei nyt  vaan ärsytä omistajia. Se näkyi jo 1990-luvulla, kun virasto antoi esim. luvan Finlaysonin vanhimman rakennuksen, Vanhan Värjäämön, purkamiseen. 2000-luvun puolella sitten virastaan eläköitynyt  saman viraston  Härö rohkaisi tamperelaisia aktivisteja pitämään puoliaan, että Värjäämöä ei purettaisi. Ikään kuin virkamiesten ei kuuluisikaan enää tehdä itse hommiaan, vaan kuntalaisten pitäisi tehdä ne heidän puolestaan.

 

Ei meillä Suomessa sellaista määrää historiallisesti arvokkaita suojelukohteita ole, että niitä kannattaisi uhrata  maanomistajien mielistelylle tai - mikä vielä pahempaa - veturitallin tapauksessa  kehnolle ja ympäristöön sopimattomalle arkkitehtuurille.

Moron mukaan eräs purkamissyy  on ”veturitallin huono kunto”.  Rakennusten kunto on aina ”huono” kun niitä jostain syystä ei haluta säilyttää. Tein 1990-luvulla valtuustoaloitteen Tallipihan kunnostamiseksi. Kaupungin virkamiesten vastauksen mukaan Tallipihan rakennukset olivat niin kehnossa kunnossa, täynnä jos jotakin lattiasientä, että niiden kunnostaminen oli mahdotonta. Vielä siinä vaiheessa YIT:llä oli kova hinku saada ajoliikennesilta Tampellan puolelta Tallipihan kohdalle, joka olisi sitten purettu katuyhteyksien tieltä.

Kun YIT sai lupauksen tunnelista ja sen ansiosta syntyvästä tonttimaasta, Tallipihan rakennukset osoittautuivat täysin korjauskelpoisiksi ja remontoitiin. Tätä nykyä Tallipiha on yksi Tampereen vetonauloja. Mutta rakennusten ”huono kunto” kelpaa yhä edelleen purkamisperusteeksi, jos asialla  on  tarpeeksi vaikutusvaltainen ja virkamiehiin hyvissä suhteissa oleva taho. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti