keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

HUIJATTIINKO KAUPUNKIA?

Aamulehdessä 10.6.20. arvaillaan ja pääkirjoituksessa (yllätys, yllätys!) kiirehditään Kannen ja Areenan ns pohjoiskannesta päättämistä.
Suunnitelmissa kiinnittää kansalaisen (veronmaksajan) huomiota muun muassa se, miten alkuperäissuunnitelman toimistotilat ovat kadonneet ja tilalle ilmestynyt (oi niin paljon rahakkaampia) asuntoja. Juntattiinko kaava alun perin läpi kaupunkia "toimistotiloja" lupailemalla? Vai tiesikö päättäjä jo silloin, että "toimistot" olivat silkkaa silmänlumetta kaupungissa, jossa jo silloin oli enemmän toimistotiloja kuin niille kysyntää?
Hankkeeseen aikanaan hiukan yllättäen mukaan ilmaantunut monien poliitikkojen tukija SRV (pääomistaja Kokkila oli muistini mukaan mm Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjan suurimpia ellei suurin tukija) on AL:n mukaan "puhunut jopa tuhannesta uudesta asunnosta", joista pohjoiskannelle tulisi, edelleen AL:n mukaan, noin kolme neljäsosaa.
Eli rahaa on meininki kääriä rakennusliikkeellä, joka rahapulassaan juuri viime syksynä myi ison osan omistuksiaan Kansi ja areena-hankkeessa.
Tampereen kaupungin hankejohtaja Tero Tenhunen, jonka sympatiat jostain syystä tuntuvat aina olevan rakennusliikkeiden puolella, toteaa kaupungin tekevän "toisen vaiheen" eli pohjoiskannen edistämisen suhteen "sen, mitä pystymme".
Kaikki tämä mietityttää. Kenen etua kukin ajaa? Mikä on SRV:n todellinen taloudellinen tilanne? Millainen on kunkin tahon realiteettien taju?
SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen sanoo: "On vaikea kuvitella, että megatrendi siitä, että kaupunkiseudut vetävät asukkaita puoleensa, olisi muuttumassa".
Eikö hän siis tiedä, että muissa Euroopan maissa muuttoliikkeen suunta on jo vaihtunut, ja ihmiset siirtyvät kaupungeista maalle? Vahvoina perusteluina muuttoliikkeelle on maaseudun parempi ilma ja parempi kokonaiselämänlaatu. Koko ajan kasvava ympäristötietoisuus on vaikuttanut asenteisiin myös siinä, että ihmiset tavoittelevat ekologista elämisen ja asumisen mahdollisuutta.
Korona-aika on pysyvästi muuttanut myös suhtautumista etätyöhön ja nostanut tietoisuutta avokonttoreiden   vaikutuksesta työtehoon ja luovuuteen. Lisääntynyt etätyö houkuttaa ulos kaupunkiasunnoista maaseudulle, missä kaupunkikaksion hinnalla saa omakotitalon puutarhoineen.
Jos minulla olisi mahdollisuus vaikuttaa - mutta Tampereellahan siihen on mahdollisuus vain rakennusliikkeillä !- panisin pohjoiskannen välittömästi jäihin. Mutta kun minä en ole rakennusliike.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti