Katsoin ranskalaisen elokuvan "Sage-femme" eli "Kätilö". Toinen päähenkilöistä on kätilö, joka kieltäytyy "uudistumasta" ja menemästä töihin lastentuotantolaitokseen, jossa teknologia rulaa ja vanhentunut "kätilö"-nimike aiotaan muuttaa "synnytysteknikoksi". Sage-femme merkitsee viisasta naista tai naistietäjää ja on siis paitsi sukupuolittunut myös vanhentunut. Sehän viittaa siihen, että olisi olemassa jonkinlainen naisten elämänalue, jolla naiset ovat jotenkin tietäväisempiä.
Mieleeni muistui miten joskus hamalla 90-luvulla Leena Paavola teki valtuustoaloitteen kaupungin "emäntä"-ammattinimikkeiden muuttamisesta "ravintojohtajaksi". Kieliammatilaisen karvani nousivat pystyyn ja puolustin "vanhanaikaista " nimikettä sen verran kulmikkain ilmaisuin, että Leena loukkaantui.
Emännät kuitenkin pysyivät emäntinä, ainakin toistaiseksi. Se ilahdutti minua, koska minulle "emäntä"-ammattinimike tarkoitti mummuni, Messukylän Kässälän emännän, kaltaista moniosaajaa ja huippuorganisaattoria.
Nyt en löydä aasinsiltaa, joten käytän Hämeensiltaa. Vuodesta 1929 sitä koristavat Wäinö Aaltosen patsaat, jotka ovat evakkokautensa jälkeen päässeet taas esille. Suuressa maailmassa cancel-kulttuuri vaatii historian ikäviin tosiasioihin liittyvien muistomerkkien poistamista.
Hämeensillan patsaat kustansi Rafael Haarla, äärioikeistolainen rahamies, pahamaineisten muilutusten kustantaja ja mahdollisesti jopa organisoija. Patsaiden tarkoitus oli paitsi kertoa suomalaisten menneisyydestä myös ulkonäöllään todistaa, että suomalaiset ovat kunnon arjalaisia eivätkä mitään mongoleja. Ne siis liittyvät 20-30-luvun rasismiin. Pitäisikö ne sen vuoksi poistaa?
Kirjoitan tätä sukuni vanhassa mäkituvassa. Sen ammoisista asukkaista kaksosveljekset kuolivat nykyisen Hämeensillan edeltäjällä huhtikuussa 1918. Toinen veli nosti päänsä ja huudahti:"Velipoika meni!", ja samassa luoti osui hänen omaan päähänsä. Muistan sen kertomuksen aina kun kuljen Hämeensiltaa, vaikka itse silta on uusittu lähes sata vuotta sitten.
Kielen kuten kaupunginkin rikkaus koostuu historian, muistin, ylimuistoisten ja nykyisten elämysten tiheistä kerrostumista. Jos niitä väkisin poistaa, köyhtyy ihminen ja hänen maailmansa.